Назад
Журнал

20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів

Важко уявити собі світ без реклами. Та й навіщо це робити?! Краще поговорімо про короткі рекламні ролики, адже саме вони сьогодні є найважливішою складовою маркетингових стратегій і мають здатність швидко та ефективно доносити ключові повідомлення до цільової аудиторії.

Маркетинг
Маркетинг
20 секунд – це 500 принтів: поради зі створення коротких рекламних роликів
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
26/7/2024
Тривалість
4 хв

Тож, як створити такий відео ролик? Як зробити так, щоб кожен кадр маленького відео працював на користь бренду? 

Своїми порадами зі створення рекламних роликів, які допоможуть максимально використати кожну секунду екранного часу,  ми запросили поділитися Андрія Франчука, керуючого партнера та креативного директора київської креативної агенції маркетингових комунікацій BRAIN TANK.

креативна агенція

Кожен кадр як окремий принт

Уявіть, що ваш продукт – це не просто 20 секунд екранного часу, а 500 принтів, кожен з яких працює на вашу користь. Якщо ви ніколи не дивилися на рекламний ролик саме з цього боку, то я закликаю вас негайно почати це робити. Тому що абсолютно кожна секунда, кожен кадр несуть в собі потенціал для створення впливу на вашу аудиторію. Це не просто візуальний ряд, це унікальна можливість вкласти у мозок глядача меседж, який ви хочете цьому глядачу розповісти.

Чому це важливо?

Рекламний ролик – це не просто короткий відеоформат, це – маркетинговий фільм-витвір. Кожен кадр цього фільму має значення. Кожен кадр слід розглядати як окремий принт – тільки тоді ми починаємо усвідомлювати важливість деталізації та візуальної наповненості. А після цього – ретельно підходити до кожного аспекту ролика, починаючи від вибору кольорової гами та композиції кадру до розміщення продукту та текстових повідомлень. Кожен кадр має свою роль у фільмі, і має виконувати її бездоганно. 

Кожна сцена має своє завдання

У нашій практиці ми багато працюємо саме над відео. Тож, маючи цей досвід, раджу особливу увагу під час розробки ідеї приділяти сторіборду, тому що неймовірно важливо завжди є необхідність розкрити ідею, часто в стислий таймінг. Саме в сторіборді закладаються основи для кожного сенсу, який ви хочете продемонструвати. В сторіборді кожного нашого робочого проєкту є спеціальна клітинка, в яку треба вносити завдання сцени.

brain tank

Як це реалізувати?

Загалом то ця практика не нова – ми її підглянули у великої міжнародної корпорації, яка знімає по 100 роликів на місяць. Тож, якщо ми починаємо готувати сторіборд, розписувати сцени, і розуміємо в якийсь момент, що в сцені немає сенсу, якщо нічого написати в завданні для неї – ми просто видаляємо цю сцену. По-перше, навіщо це все? По-друге, це дозволяє уникати "порожніх" кадрів, які не додають нічого до загальної ідеї ролика. Такий підхід гарантує, що кожна сцена має конкретну мету і працює на досягнення бажаного результату – створення якісного рекламного фільму.

Часовий тиск та маркетингові завдання

В рекламі, на жаль, часто хронометраж ну дуже обмежений (на відміну від кіно), і, як вже зазначалось, кожна секунда має працювати на результат, а не лише на художній витвір. Рекламні ролики, чи вони короткі, чи довгі за часом, створюються лише з однією метою – для просування продукту, тому кожен кадр має виконувати свою конкретну маркетингову функцію.

Як впоратися з часовим тиском?

Ключовим фактором успішної реклами є чітке розуміння цих маркетингових функцій та завдань. Потрібно вам голосно привернути увагу до нового продукту? Чи, можливо, підкреслити унікальні переваги вашого бренду? Чи отримати дуже конкретну цільову аудиторію? Ну або, навпаки, змінити аудиторію, буває й таке. Зрозумілі відповіді на конкретні питання допоможуть створити рекламний ролик, де кожна секунда буде використовуватися з максимальною ефективністю.

Сьогодні, на щастя, жорсткі таймінги поступово відходять у минуле. І в першу чергу, це відбувається завдяки рекламі в діджиталі, яка не настільки регламентована, як, наприклад, телевізійна реклама. Так чи інакше, мало хто хоче загалом сьогодні експериментувати з довгими хронометражами. Тут просто треба назавжди запам’ятати одне – чим коротший за таймінгом ваш рекламний ролик, тим потужніший сенс має кожна його секунда, тим глибше значення несе кожен його візуальний кадр або сказане в ньому слово.

Індустрія створення рекламних роликів – це мистецтво й наука одночасно. Кожен кадр, кожна сцена має бути ретельно продуманими та спрямованими на досягнення конкретної мети. Навчити себе дивитися на 20 секунд ролика як на 500 принтів – це єдиний шлях до ефективного просування вашого продукту, а також єдиний шанс вплинути на обрану аудиторію через правильне ключове повідомлення в кожній секундній сцені.

Що стосується часового тиску, то він перетвориться – пам-пам – просто на звичайний щоденний виклик, який, ми всі точно знаємо, легко трансформується у перевагу. 

може зацікавити

Фільми про маркетинг, які допомагають збагнути його суть

Розвивати себе як особистість та професіонала можна різними способами. І один з таких - кінематограф. Фільми допомагають не лише на годину забути про реальність, перезавантажитись, а й можуть надихнути на нові ідеї і переосмислення речей

Як сімʼя Заставних старі двері реставрувала

Гучний заголовок, проте не менш гучна подія, яка ще бере свій початок з 2022 (якщо не раніше). І нещодавно Аліна Френдій та Петро Заставний у своєму Інстаграм виставили відео, де по фактах пояснили всю ситуацію з тернопільськими дверима

Big Data в маркетингу: як великі дані змінюють гру

Великі дані, або Big Data, відкривають для компаній нові горизонти у маркетинговій аналітиці. Але що це означає для тих, хто прагне краще зрозуміти свою аудиторію і зробити свої маркетингові кампанії більш влучними? Спробуймо розібратися на конкретних прикладах.