Назад
Журнал

Арт та фешн: епоха Ренесансу і Pitaya

Мода - це частина візуальної культури. Під впливом цього деякі відомі бренди (українські та світові) створили видатні колекції, які уособлюють певні мистецькі витвори. І це просто щось неймовірне!

Культура
Культура
Арт та фешн: епоха Ренесансу і Pitaya
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
9/3/2024
Тривалість
7 хв

Мода та мистецтво

Протягом всієї історії мода і мистецтво йшли пліч-о-пліч, створюючи чудовий мікс. Багато дизайнерів запозичили ідеї з мистецьких течій для своїх колекцій, що дозволяє інтерпретувати моду як форму мистецтва. В основному, мистецтво слугує нам для вираження ідей та бачення.

Мистецтво залишило глибокий слід у світі моди, вплинувши на все - від силуетів і мотивів до кольорової палітри та загальної естетики.

Модні дизайнери черпають натхнення зі всього, що оточує, а межа між високим мистецтвом і високою модою досить часто розмита.

До прикладу, якщо звернути увагу на давньогрецькі та давньоримські скульптури і картини - можна помітити, що вони зображують фігури, загорнуті в струмливі вбрання. Ці зображення надихнули дизайнерів на створення позачасових силуетів, таких як грецькі сукні та туніки, що підкреслюють елегантний рух і зв'язок з минулим.

Так от Мадлен Віонне - дзайнерка одягу, яка звернулася до давньої історії і створила вражаючу колекцію

мода

На основі цих творів мистецтва вона сформувала естетику свого стилю і поєднала елементи грецької скульптури та архітектури, щоб надати нового виміру жіночому тілу. Завдяки своїй майстерності драпірування та крою суконь вона зробила революцію в сучасній моді.

Античне мистецтво багате на зображення богів, богинь та міфічних істот. Ці мотиви знайшли своє втілення у вишивці, принтах та прикрасах на одязі, додаючи моді нотку драматизму та оповіді.

І тут ми хочемо поділитись чудовим прикладом П'єрпаоло Піччолі - головний дизайнер Valentino. Його дуже привабило релігійне мистецтво Середньовіччя. Відправною точкою натхнення для нього є перехідний момент від Середньовіччя до Північного Відродження. Піччолі хотів поєднати панк-культуру кінця 70-х з гуманізмом та середньовічним мистецтвом, тому він повернувся до свого коріння та епохи Відродження, знайшовши натхнення в картині Ієроніма Босха "Сад земних насолод".

мистецтво

Франсуа Буше і Вів'єн Вествуд

Вів'єн Вествуд добре відома своїми набігами та переосмисленням гардеробів минулого. Зробивши кілька змін, Вествуд повністю змінила вигляд і атмосферу зім'ятої шовкової сукні з опаловим відтінком, яку носила мадам де Помпадур на картині Франсуа Буше "Портрет мадам де Помпадур" 1758 року.

арт

Ів Сен-Лоран був шанувальником мистецтва, черпаючи натхнення з історії мистецтва для деяких з його найбільш знакових дизайнів - деякі з них представлені в рамках його поточної виставки Yves Saint Laurent Aux Musées, що демонструє "глибокий натхненний зв'язок кутюр'є з мистецтвом в цілому".

Одним із прикладів є ця хутряна куртка з його колекції весна-літо 1971 року. Цього разу натхненням для Лорана стала картина французького художника Мартіала Райса, виконана в змішаній техніці.

маркетинг та мода

Дольче і Ґаббана та бароко Пітера Пауля Рубенса

Пітер Пауль Рубенс малював жінок майстерно, "з любов'ю, вченістю і старанністю". Рубенс чудово зобразив її світлий колір обличчя та світле волосся, що контрастує з темношкірою служницею. Дзеркало - найвищий символ краси, що обрамляє жінку, як портрет, водночас тонко підкреслюючи оголеність фігури. Його концепція, в якій "кольори важливіші за лінії", вплинула на Дольче і Ґаббана.

Модні дизайнери Доменіко Дольче та Стефано Габбана хотіли створити кампанію, яка б оспівувала чуттєву, але водночас романтичну сторону жіночої краси

У цій колекції моделі позували з великою шляхетністю, немов зійшли з однієї з картин Рубенса. Декорації були розроблені так, щоб нагадати про барокові дзеркала та деталі вишивки

мода

Як епоха Ренесанс пов’язана з брендом Pitaya?

Епоха Ренесанс знаменує перехід від Середньовіччя до Нового часу. Цей період характеризується відродженням інтересу до античної культури та філософії, а також значними досягненнями в галузі мистецтва, науки та літератури.

pitaya

У цей період активно творили Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Рафаель, Боттічеллі, Тиціан,а їхні витвори ще досі вважаються вершиною людської творчості.

Сьогодні творчість не має меж. І чудовий приклад цьому український бренд Pitaya. Нещодавно вони представили колекцію, яка присвячена картинам епохи Ренесансу. Це новий погляд на мистецтво у моді, який так чудово переосмислений Pitaya

Лише погляньте як картини відомих художників перенесли на тканину

Тут і Сікстинська капела, і Фреска італійського художника П’єтро да Кортона, яка уособлює Алегорію Божественного Провидіння і Силу Барберіні, і Венера Сандро Ботічеллі.

Одяг для сміливих, які не бояться виражатись.

Доречі, купальники можна поєднувати у повсякденних образах. І повірте, ви не залишитесь без компліментів.

пітая
Мистецтво на одязі надихає людей виражати свою унікальну особистість, цінності та інтереси.

Вплив мистецтва на моду величезний і постійно змінюється. Від історичних відсилань до найсучасніших колаборацій, мистецтво продовжує залишатися джерелом натхнення для модельєрів, формуючи творчий ландшафт індустрії.

може зацікавити

Фільми про маркетинг, які допомагають збагнути його суть

Розвивати себе як особистість та професіонала можна різними способами. І один з таких - кінематограф. Фільми допомагають не лише на годину забути про реальність, перезавантажитись, а й можуть надихнути на нові ідеї і переосмислення речей

Як сімʼя Заставних старі двері реставрувала

Гучний заголовок, проте не менш гучна подія, яка ще бере свій початок з 2022 (якщо не раніше). І нещодавно Аліна Френдій та Петро Заставний у своєму Інстаграм виставили відео, де по фактах пояснили всю ситуацію з тернопільськими дверима

Big Data в маркетингу: як великі дані змінюють гру

Великі дані, або Big Data, відкривають для компаній нові горизонти у маркетинговій аналітиці. Але що це означає для тих, хто прагне краще зрозуміти свою аудиторію і зробити свої маркетингові кампанії більш влучними? Спробуймо розібратися на конкретних прикладах.