Назад
Журнал

Бізнес під час війни: розмова з власником агенції нерухомості

2022 рік був для всіх переломним, важким, а майбутнє було дуже розмите. Проте, це не зупинило наших сміливих людей ризикувати, продовжувати працювати та навіть відкривати власну справу.

Історії підприємців
Історії підприємців
Бізнес під час війни: розмова з власником агенції нерухомості
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
14/3/2024
Тривалість
7 хв

І один з таких прикладів — Драгош Банилян. Власник агенції нерухомості у Львові,Empire Capital, який незважаючи на все відкрив свій бізнес вже за 4 місяці після початку війни. І сьогодні ми дізнаємось які перед ним стояли виклики і наскільки важко сьогодні втримати власну справу.

Драгош, скажіть, чи був у вас страх, що може нічого не вийти? Особливо в такий складний час

Ви знаєте, попри все, страху як такого не було. Я відчував впевненість в своїх силах і вірив що в мене все вийде. Якесь внутрішнє чуття підказувало мені, що це правильний вибір і якщо не зараз — потім не наважусь. Тож я вирішив піти з найму і створювати щось своє. І вже 2 рік радію, що прийняв таке рішення.

медіа про маркетинг

А чи був у вас план Б, якщо ризики не виправдають себе?

По правді кажучи, я не розглядав інші можливості та взагалі не прораховував ризики. Хай як це з однієї сторони не правильно звучить. Я пірнув в свою справу з головою, що в мене навіть думки не було, що щось піде не так. Я не боюся помилятися і навіть якщо б не вийшло, я пробував би себе далі в іншій сфері чи напрямку. Основне, що я зрозумів — я маю цю “підприємницьку жилку” і не хочу більше працювати на когось.

Багато кого друзі та знайомі відмовляють від створення власного бізнесу, мовляв, варто зачекати. Чи говорили вам таке ваші близькі?

Загалом ні, всі сприйняли це доволі нормально і навіть підтримали. Лише тато трішки переживав і навіть відмовляв мене. І це не дивно, тому що власний бізнес — це постійний вклад, витрати, а якщо є команда (а в мене вона була з самого початку) — потрібно було ще й заробітню плату давати. Тому якщо ви хочете щось своє пам’ятайте, що собі ви зарплату будете платити в останній момент

А як щодо конкуренції, чи боялись ви її?

оренда квартир львів

Чесно, я  відкриваючи агенцію, навіть не замислювався над цим. Тоді було дуже багато нових і не відомих процесів, тож я концентрувався на технічних питаннях: думав як знайти клієнтів для співпраці, як підібрати хороших працівників тощо. Тільки після налаштування всіх процесів, я почав дивитися хто й що робить і вже тоді я зрозумів, що маю велику перевагу в тому, що йду в ногу з часом, застосовую в роботі всі можливі сучасні канали комунікації. Адже після аналізу ринку я побачив, що більшість вже існуючих агенцій Львова користуються тільки старими методами просування, комунікації, тож ми рухаємося в різних напрямках.

Які основні помилки/виклики у вас були після відкриття бізнесу? Чи думали ви що це через вплив війни?

Це цікаве питання. Мабуть одна з найперших і найголовніших помилок була та, що я застосовував досвід з попередньої роботи й купив всім працівникам старі телефони на кнопках. Тож моїй команді важко було листуватися й доводилось встановлювати вайбер на інші номери, листуватися з своїх телефонів.

оренда квартири львів

А це призвело до хаосу в роботі. Звісно, на помилках вчимось, тож всі використовують вже сучасні телефони. Ще однією помилкою було те, що при оренді першого офісу, я дуже поспішав і не звернув уваги на опалення. Там все було на електриці, тож коли почалися обстріли і не було світла годинами — ми не могли опалити офіс й працювати в комфорті. Довелось шукати нові рішення. Тож так, дещо було і через вплив війни.

А як ви побороли свої виклики? Як змогли втримати бізнес на такому хорошому рівні?

Мою агенцію на ринку тоді ніхто не знав, тож я забрендував папки для договорів, візитки, ретельно зайнявся просуванням в Інстаграм та ТікТок, а нещодавно ми зробили ребрендинг і в нас зʼявився власний сайт і навіть телеграм канал. Я тестив всі гіпотези, які бачив в інтернеті, в інших бізнесах, багато що нового дізнавався при спілкуванні з іншими керівниками агенцій, а також читав в книгах. Тож це допомогло і допомагає мені тримати агенцію на достатньо хорошому та конкурентному рівні. Плюс до того, я багато робив різних спроб і не боявся помилятися, а ще постійно вкладаю кошти в розвиток компанії та покращення роботи команди. Адже команда у моєму бізнесі — це одна ключових ланок успіху.

Чи не шкодуєте, що відкрились саме в такий невизначений час?

Ви знаєте, абсолютно не шкодую, я завжди бачив можливості, в усьому.

маркетинг нерухомості

Якщо не зараз починати робити, ризикувати, помилятись, то коли? Виклики та труднощі нікуди не зникнуть і будуть завжди, інші, в іншій формі, тож ми або пристосовуємось до них або деградуємо і боїмось щось змінити в житті.

Що ви порадите тим, хто хоче відкрити свій бізнес зараз?

Вирішувати чи відкривати свою справу чи ні це справа кожного. І на роздуми може піти справді багато часу, особливо якщо ви ретельно зважуєте всі за та проти. Проте моя порада: ризикувати та пробувати попри страх.

Якщо ми не спробуємо, не почнемо діяти — все так і залишаться картинками, мріями в нашій голові. Тож вирішіть для себе — ви мрійник чи реаліст?

може зацікавити

Співпраця з блогерами: варто чи ні?

Інфлюенс-маркетинг вже давно став одним із популярних методів просування брендів. Вплив блогерів на думки та рішення своїх підписників перетворив їх на потужний інструмент маркетингових кампаній.

Brain Tank: з андердогів у рекламну Лігу чемпіонів

Майже місяць тому голосно відфестивалили креативники та рекламники нашої країни – наприкінці травня одразу чотири українські фестивалі визначили своїх переможців: КМФР, ADC*UA Awards, Ukrainian Design: The Very Best Of та MIXX Awards Ukraine.

Види маркетингу: як світчерам обрати в якому напрямку рухатись

Маркетинг — це не лише написати публікацію, запустити рекламу та замовити блогера