Назад
Журнал

Як обрати блогера: топ 5 практичних порад

Вибір ідеального блогера для співпраці може бути непростим завданням. Маючи під рукою незліченну кількість інфлюенсерів та блогерів, важливо мати стратегічний підхід.

Як обрати блогера: топ 5 практичних порад
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
9/8/2024
Тривалість
8 хв

Блогер vs інфлуенсер

Перш ніж обрати блогера, давайте розберемось, хто нам насправді потрібен: блогер чи інлфуенсер. Хоча терміни "блогер" і "інфлюенсер" часто використовуються як взаємозамінні, вони мають дещо різні ролі і цілі.

Блогер  - це людина, яка зазвичай створює та ділиться контентом на сторінці. Вони зосереджуються на залученні аудиторії, зацікавленій у своїй ніші. Блогери часто заглиблюються в різні теми та надають цим темам детальну інформацію. Блогери не завжди повинні мати мільйонну аудиторію, навіть декілька тисяч підписників можуть бути активні і слідкувати за блогером, який чи яка транслює певну тематику через весь свій блог.

До прикладу, в Україні чудовими прикладами блогерів є:

блогери україна

Інфлюенсер - це людина, яка має можливість впливати на рішення про покупку інших людей. Вони часто мають велику кількість підписників у соціальних мережах.

Вони вважаються експертами у своїх галузях (будь то краса, фітнес, автомобілі чи технології) і заробляють на життя, ділячись своїми знаннями, досвідом та враженнями про бренди та продукти на своїх сторінках. Часто вони навіть відкривають офлайн бізнеси.

Чудовими прикладами інфлуенсерів в Україні є:

Як ви бачите, межа між ними доволі тонка і коли ви вже визначились, хто вам потрібен — варто памʼятати про 5 основних правил, як правильно обрати необхідного для вас блогера або інфлуенсера

інфлуенсер україна

Як обрати блогера?

Часто бізнеси не хочуть брати блогерів для співпраці, тому що вважають , що це мало ефективно та не принесе результату. Проте блогери мають певну силу та впливають на рішення про покупку так чи інакше.

Ці 5 порад допоможуть вам зосередитись на основному та обрати блогера, який зможе принести вам бажаний результат

1. Думаємо про цілі

Банально, проте часто люди забувають для чого вони хочуть колаборацію з блогерами. А це чи не найосновніше. Тому що якщо ви хочете збільшити впізнаваність бренду — можливо краще обрати 2-3 блогера мільйонника. Якщо ви хочете збільшити продажі — можливо варто знайти 5-7 блогерів з меншою, проте не менш активною аудиторією.

цілі бізнесу

Від цілей та вашої цільової аудиторії залежить все. Якщо у вас бізнес, який повʼязаний з одягом — для вас підійдуть всі блогери, які транслюють фешн тематику на своїй сторінці, а також лайфстайл блогери, які показують своє життя та цікаві моменти. Для вас також можуть підійти тревел блогери, які в сторіс чи в відео можуть згадати ваш бренд.

Якщо у вас вузька тематика, наприклад SaaS (software as a service) продукт — тоді варто шукати блогерів, які будуть дуже дотичні до цієї ніші. Наприклад HR спеціалісти, IT спеціалісти (якщо серед них є блогери), технічні блогери, які люблять розповідати у своєму блозі цікаві новинки або діляться онлайн інструментами - знахідками.

2. Узгодьте цінності бренду

Обирайте блогерів, чиї цінності та імідж резонують з етикою вашого бренду. Адже якщо ви просуваєте екологічність — аудиторія блогера і сам блогер повинні також це розділяти. Інакше результативності від співпраці не буде.Часто, дуже відчувається, коли блогер лише для реклами користується продуктом і коли він дійсно щиро його радить. І зачасту результат принесе саме другий варіант.(А тут вже можна подумати і про довготривалу співпрацю, адже це буде ще результативніше).

3. Аналізуйте якість та релевантність контенту

Якісний контент - це ознака хорошого блогера. Оцініть якість написання публікацій, зйомки відео чи навіть сторіс - чи добре вони структуровані, чи не містять помилок і чи є цікавими? Якісний контент повинен пропонувати цінність, чи то завдяки глибокому аналізу, ретельному дослідженню або унікальним перспективам. Перевірте, чи надає блогер добре обґрунтовані аргументи і чи посилається він на надійні джерела.

Подумайте, чи відповідає контент блогера вашим інтересам і потребам. Блогер, який фокусується на широкому спектрі тем, може запропонувати різні точки зору, але якщо ви шукаєте спеціалізовану пораду, то блогер, який працює у вузькій ніші, може бути більш доречним. Перегляньте його нещодавні публікації, щоб зрозуміти, чи відповідають висвітлені теми вашим поточним інтересам і потребам.

контент для бізнесу

4. Проаналізуйте взаємодію та активність аудиторії

Хороший блогер не просто публікує контент, він взаємодіє зі своєю аудиторією. Тож перевірте коментарі до постів, порівняйте кількість аудиторії з тим, скільки під публікаціями вподобань. Адже якщо блогер має мільйон підписників, а активність це 200-400 лайків і 3-5 коментарів - тут варто задуматись. Більше того, блогер, який взаємодіє зі своєю аудиторією, з більшою ймовірністю надаватиме вдумливий, релевантний та оперативний контент.

А щоб краще проаналізувати блогера — використовуйте Trend Hero — класний інструмент, який надає детальну звітність щодо активності на сторінці усіх користувачів Інстаграм

аналітика

5. Перевірте регулярність публікацій та сторіс

Послідовність є ключовим фактором у веденні блогу. Блогер, який регулярно публікує свої дописи з більшою ймовірністю буде цікавий аудиторії і в курсі актуальних тенденцій та інформації. (ніхто не говорить про публікацію дописів щодня, проте 2-4 рази на тиждень дописи і щодня хоча б декілька сторіс — точно повинні бути).

Окрім частоти публікацій, оцініть, чи залишається якість контенту незмінною з плином часу. Один якісний допис не обов'язково свідчить про надійність блогера; натомість шукайте шаблон стабільно цінного контенту. Послідовність як у частоті публікацій, так і в якості контенту є хорошим показником надійного блогера.

Вибір правильних блогерів для підписки передбачає більше, ніж просто швидкий погляд на їхні останні публікації. Оцінюючи їхній досвід, аналізуючи якість контенту, перевіряючи послідовність, шукаючи залучення та оцінюючи достовірність, ви можете знайти блогерів, які пропонують цінні та достовірні інсайти.

може зацікавити

Notion: основні функції та оновлення

Notion - давно зарекомендувала себе як топ платформа для організації роботи, де можна працювати як індивідуально, так і в команді і в реальному часі

Інстаграм: останні оновлення та тренди 2024

Тримаємо руку на пульсі і на черзі порція новин та оновлень від Інстаграм

Фільми про маркетинг, які допомагають збагнути його суть

Розвивати себе як особистість та професіонала можна різними способами. І один з таких - кінематограф. Фільми допомагають не лише на годину забути про реальність, перезавантажитись, а й можуть надихнути на нові ідеї і переосмислення речей