Назад
Журнал

Як сімʼя Заставних старі двері реставрувала

Гучний заголовок, проте не менш гучна подія, яка ще бере свій початок з 2022 (якщо не раніше). І нещодавно Аліна Френдій та Петро Заставний у своєму Інстаграм виставили відео, де по фактах пояснили всю ситуацію з тернопільськими дверима

Як сімʼя Заставних старі двері реставрувала
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
30/8/2024
Тривалість
5 хв

Тернопільські двері та COOSH

Давайте розпочнемо з того, що це за такі двері і чому до них було прикуто стільки уваги. (звісно, окрім того, що було повʼязано з відомими блогерами та підприємцями)

Coosh — бренд одягу Аліни Френдій, успішно зростав і зростає, тому не дивно, що і офлайн магазини почали активно відкриватись. І один з них — у Тернополі. Локація — столітній будинок (1908 року на вул. Кульчицької і він вважається пам'яткою архітектури місцевого значення).

Як писали заголовки: “У центрі Тернополя самовільно демонтували старовинні двері, активісти вийдуть на протест”, "У столітньому будинку в Тернополі замінили старовинні двері на пластикові” та ще багато іншого. Проте попри все магазин таки відкрився.

coosh

Скандал з реставрацією дверей 2022

Жовтень 2022 року

Видання TheVillage: "У Тернополі зняли історичні двері задля магазину одягу. Власники кажуть, що їх відреставрують…. Петро Заставний, чоловік Аліни, запевнив в Instagram, що двері перенесли на сухий склад, де їх планують відреставрувати. За його словами, двері, які стоять на Кульчицькій нині, тимчасові…

Видання РовесникNews: “Скандал із старовинними дверима у Тернополі набирає обертів… жителі Тернополя звернулися до Заставного, а він послав їх нах*й … У соціальних мережах мешканці Тернополя попросили відомого ресторатора та сина колишнього мера Тернополя Петра Заставного повернути на місце історичні двері, які він з дружиною Аліною Френдій демонтували, щоб відкрити черговий магазин одягу “COOSH”…”

Реакція людей: (скріни з різних джерел інтернету)

аліна френдій

Петро Заставний не залишив людей без логічної відповіді:

І додав: "Ми кайфували від естетичного вигляду минулих дверей, але в нас було чимало практичних проблем з ними. Навіть з тепловою завісою ми не могли досягнути середньої температури в приміщенні і відвідувачі жалілися на холод. Вони не відкривалися на дві сторони, тому була проблема зайти у середину людям з інвалідністю та мамам з візочками"

петро заставний

Двері, які 2 роки були замість тих, що зняті на реставрацію:

2 роки це обговорювали у різних інтервʼю та блогах. Проте 21 серпня 2024 року сімʼя Заставних виставили відео-пояснення, де розказали все, як було і....що двері таки відреставровані і на місці

аліна френдій

Хайп на блогерах чи блогерське виправдання

Ми не стаємо на бік жителів міста або блогерів, тому що якщо подивитись на це згори - зрозуміти можна обох.

Сторона жителів міста: зрозуміле обурення, тому що більшість хоче залишити історію, принаймні те, що від неї залишилось. І так як у справі задіяні блогери та ще й син колишнього мера міста - обурення зросло втричі. Адже сьогодні і так до багатьох блогерів ставлення двояке, а тут ще й така самовільність з памʼяткою історії міста.

Сторона блогерів: бажання відкрити магазин у гарній локації, зберегти автентичність та історію. Можливо, вони і розуміли, що буде така реакція, але далі продовжили робити своє, знаючи, що вони праві і вперто не звертаючи увагу на людську критику та обурення. Але ще питання, чому за 2 роки не було хоча б натяку як відбувається реставрація (відео, фото звіти роботи). (Якщо такі були - заздалегідь вибачаємось, адже не знайшли матеріалів)

На сьогоднішній день: блогери "виправдали" себе, адже відео, яке вони поширили у соц мережах чітко та по фактах розповідає, що вони люблять автентичність і більше того, вони навіть реставрували підлогу у приміщенні, а не замінювали її на нову. З точки зору справедливості та чесності - питань нема.

Та чи нема?

coosh

Маркетинг та брендинг

Ми не жовта преса, а все таки маркетингове медіа. І ця ситуація - це хороший приклад того, як бренд менеджер (PR менеджер... називайте як хочете) добре зробили свою роботу, аби нарешті закрити дворічне питання з такими вже популярними дверима.

З однієї сторони, сімʼя Заставних могли б просто поставити ці двері, виставити фото і за них би вже все написали і розповсюдили інформацію. Проте, знаючи, в якому світлі може бути подана ця інформація - вони пішли іншим шляхом і записали візуально привабливе, чітке та зрозуміле відео.

2 роки блогери не давали особливих коментарів щодо дверей, лише говорячи, що двері на реставрації. І як вдало і з позитивної сторони сьогодні це відео показує блогерів, адже у ньому і після нього "прикопатись" нема до чого.

Ця ситуація, це також додатковий PR і для самих блогерів (тому що про них знову багато говорять, навіть ті, хто не слідкував), і PR та додаткова впізнаваність для COOSH, адже люди як мінімум захочуть побачити нові двері, і як максимум зайти - і врешті решт щось собі придбати з магазину.

Двері виглядають автентично, "свіжо" та дуже інстаграмно, що означає - фотографуючись біля них - підвищення впізнаваності локації та бренду одягу.

На завершення

Тут нема "поганого" чи "хорошого". Є скоріше "так сталось і так вирулили".

Відношення до блогерів у всіх різне, так само як до їхньої діяльності. Проте сказати, як красиво вони вирішили та закрили це питання - не сказати нічого :)

може зацікавити

Notion: основні функції та оновлення

Notion - давно зарекомендувала себе як топ платформа для організації роботи, де можна працювати як індивідуально, так і в команді і в реальному часі

Інстаграм: останні оновлення та тренди 2024

Тримаємо руку на пульсі і на черзі порція новин та оновлень від Інстаграм

Фільми про маркетинг, які допомагають збагнути його суть

Розвивати себе як особистість та професіонала можна різними способами. І один з таких - кінематограф. Фільми допомагають не лише на годину забути про реальність, перезавантажитись, а й можуть надихнути на нові ідеї і переосмислення речей