Назад
Журнал

Brain Tank: з андердогів у рекламну Лігу чемпіонів

Майже місяць тому голосно відфестивалили креативники та рекламники нашої країни – наприкінці травня одразу чотири українські фестивалі визначили своїх переможців: КМФР, ADC*UA Awards, Ukrainian Design: The Very Best Of та MIXX Awards Ukraine.

Інтерв'ю
Інтерв'ю
Brain Tank: з андердогів у рекламну Лігу чемпіонів
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
24/6/2024
Тривалість
10 хв

Треба розуміти, що на таких фестивалях не тільки відбувається якісний нетворкінг, зустрічаються друзі, колеги та конкуренти, але й визначається рейтинг найкращих, місце в якому дуже впливає на думку клієнтів.

Поговорили з Євгенієм Миронюком, керуючим партнером зі стратегії київської креативної агенції маркетингових комунікацій Brain Tank, про те, як це, з андердогів опинитися в чемпіонській десятці найкращих, і що для цього треба робити.

Що ви відчуваєте, усвідомлюючи, що ваша агенція, яка раніше не була згадана в рейтингах, зараз потрапила до десятки найкращих рекламних агенцій України?

Ми в професії навчені розділяти відчуття на артикульовані (ті, що ми можемо сформулювати) та підсвідомі (ті, які створюють настрій). Так ось, коли ми тільки побачили наше ім’я в десятці національного рейтингу креативности ВРК (Всеукраїнська рекламна коаліція), спершу вивільнились підсвідомі егоїстичні відчуття, схожі на гордість, та, оскільки ми свідомо йшли у всі конкурси, не скажу, що для нас це не було неочікуваним. Тому, ми собі артикулювали комфортну афірмацію сприйняття майбутніх перемог – тепер ми знаємо, що у нас є однодумці, які бачать світ очима, схожими на наші. І це, з суто-психологічного погляду, заспокоює.

агенції 2024

Які ключові фактори, на ваш погляд, сприяли вашому успіху на фестивалях цього року?

Абсолютно кожна команда, яка має проєкти-переможці цього року, знайшла правильну конфігурацію рішення для відповідних проєктів. Ми тут не виключення. Кожен проєкт, який був запропонований нами для участі в фестивалях, має нестандартні рішення в реалізації.  Тому десь всередині себе ми були впевнені, що маємо високі шанси на фестивальну перемогу. Залишалося знайти відповідну форму подачі та демонстрації проєктів, яка буде креативною, та водночас і зрозумілою не тільки для нас, але й для фестивального журі. А знайти її – це час, люди, пошуки, багато проб тощо. Але, як ми бачимо, форма була знайдена. Це й є головним – не зупинятися!

Поговорімо про проєкти, з якими ви подавалися на фестивалі цього року. Який з них був все ж найскладнішим і чому?

Ми подавали багато різних проєктів. Але я хочу зупинитися на тому з них, який назбирав найбільше нагород, та який ми робили повністю власними ресурсами. Мова про патріотичне москвотоплення “Отріцатєльноє всплитіє” – мультимедійний перформанс про потоплення військово-морськими силами України ракетного крейсера “москва”.  Ви могли бачити його протягом більш ніж 3 місяців у 10 павільйоні ВДНГ у Києві. Цей проєкт ми зробили для Центрального військово-морського музею України.Чому саме він найскладніший? Ну, тому що це – наше дитя, а з ними завжди не просто.

Тут лише ми ставили сами собі завдання та вирішували їх. Ну і треба сказати, що після реалізації цього проєкту ми більше розуміємо наших клієнтів: коли бажання є зробити як о-то-там в Голлівуді, але обмеження різного роду заважають їм втілитися. Проте москвотоплення вдалося і здобуло великий ажіотаж серед киян та гостей міста, у зв'язку з чим проєкт був подовжений ще на місяць.

Отріцатєльноє всплитіє – це інноваційний проєкт. Розкажіть, будь ласка, які саме інноваційні технології чи методи ви використовували?

Ми опанували доповнену та віртуальну реальності, побудували невеличкий метавсесвіт навколо проєкту. Також, нашій пост-продакшн студії вдалося так реалістично відтворити стан крейсера на дні, що більшість експертів не відрізнили модельовані кадри від тих, що могли бути зняті підводним дроном. Проєкт за бажанням можна знайти в ютубі: після того, як він був реалізований, фільм було відкрито для вільного перегляду для всіх. 

Повернімось до фестивалів, бо про проєкт я можу розповідати дуже довго 🙂

Чи є від вас лайфхаки по підготовці? Як безпосередньо ваша агенція готувалася до участі у фестивалях?

Ми дуже ретельно вивчили досвід колег минулих п’яти років (з моменту, коли Світ звернув зі звичайної траєкторії) та розробили цікавий власний формуляр презентації проєктів, з якого все зрозуміло. Але ще до того, звісно, були власне реалізовані складні проєкти. Без них ані досвід, ані форма подачі не допомогли б.

Чи були нерви? Все ж фестивальний забіг – це окремий виклик. Як ви справлялися з нервами та тиском під час участі у фестивалях?

У нас в Brain Tank кожен день відбувається свій власний забіг. Тому ми вже відпрацювали баланс між нервовими екстремумами – він натреновувався десятиріччями. Якщо чесно, нервів не було взагалі.

Як ви оцінюєте сьогоднішній рівень конкуренції на українських рекламних фестивалях?

Я б не говорив тільки за українські фестивалі, тому що вважаю, що Україна сьогодні – це не просто пульс креативу у всьому світі, але й міцний конкурент для всіх світових рекламних гравців. Над конкурент. Ну і сьогодні українці мають додаткову мотивацію для прояву на світових фестивалях, а саме, демонстрацію світові правди про те, що відбувається в Україні. Кожен шорт та кожна нагорода – це можливість для цієї демонстрації.

Все ж повернемось до України. Яку пораду ви дали б іншим агентствам, які вперше планують брати участь в українських фестивалях та хочуть досягти аналогічного успіху – попасти в рейтинг?

Робити так, як серце каже, та не слухати порад. Бо чужий досвід – релігія дурнів.

Пане Євгеніє, яке значення має для вас визнання вашої агенції на фестивалях порівняно з визнанням клієнтів?

Наші клієнти здебільшого амбітні та сміливі бренди, схожі на нас самих. Для Brain Tank вони – партнери. Тому, все інше, у тому числі й фестивалі, безсумнівно приємне, але все ж доповнення.

Тож, чи є у вас план, як ви плануєте розвивати агенцію після потрапляння з андердогів у рекламну Лігу Чемпіонів?

Нічого не змінилось. Ми, як рухалися, так й рухаємось далі до формування спільноти професіоналів, власним прикладом демонструючи, що можна від самого початку крок за кроком зростати, роблячи світ навколо красивим і розумним. На цей рік у нас дуже багато роботи, планів та, я впевнений в цьому, перемог.

Оцініть, будь ласка, сьогодення та майбутнє рекламного ринку України?

Реклама синхронна економіці. Яка економіка в країні, така в неї й реклама. Та буває навпаки: іноді реклама формує гарні звички та штовхає економіку. Сподіваємося, що ми, разом із колегами по ринку, штовхаємо економіку вперед. Іноді це навіть помітно.

може зацікавити

Куди поїхати в Україні або міжсезоння у маркетингу

Липень — чудовий літній місяць, який зазвичай асоціюється з відпустками, а ще з “простоєм” бізнесу

Як уникнути комісії від Apple під час запуску реклами?

Починаючи з лютого 2024 року, запускаючи рекламу, ви будете платити додатково за обслуговування Apple ще 30%. Ці кошти Instagram чи Meta отримувати не будуть

Маркетингові війни: Pepsi та Coca Cola

Pepsi обирають більшість темношкірого населення у США . Цей “тренд” та вподобання пішло, коли бренд Coca Cola та Pepsi вели маркетингову війну.