Назад
Журнал

Чорна п’ятниця 2024: як не загубитись серед конкурентів і отримати максимум

Чорна П’ятниця – одна з найочікуваніших подій у світовій торгівлі, і щороку вона стає більш конкурентною. У 2024 році виділитися серед тисяч брендів не так вже й легко. Використання стандартних знижок недостатньо.

Маркетинг
Маркетинг
Чорна п’ятниця 2024: як не загубитись серед конкурентів і отримати максимум
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
30/9/2024
Тривалість
5 хв

Сьогодні, для привернення уваги, потрібно застосовувати неординарні підходи, які спонукатимуть споживачів звернутись саме до вас і до ваших пропозицій.

Найбільш поширена помилка серед компаній та брендів – це забути про підготовку до Чорної П’ятниці. Незважаючи на те, що Black Friday триває лише один день, щоб він був успішним, потрібно заздалегідь продумати повноцінну стратегію.

Історія Black Friday

Термін "Чорна п'ятниця" вперше з'явився в історії США 24 вересня 1869 року. Тоді двоє фінансистів на Волл-стріт, Джей Гулд і Джим Фіск, спробували скупити якомога більше золота з метою підвищити його ціну та отримати великий прибуток. Однак їх план зірвався, коли уряд США втрутився і кинув золото на ринок, що призвело до краху ринку та падіння цін. Це спричинило паніку серед інвесторів, і день увійшов в історію як "Чорна п'ятниця".

У 1980-х роках термін "Чорна п'ятниця" набув іншого значення завдяки маркетологам і роздрібним магазинам. Вони почали рекламувати цей день як момент, коли бізнеси починають отримувати прибутки (перехід від "червоного", що означало збитки, до "чорного", що символізувало прибуток). Це було пов'язано з тим, що саме в цей день магазини отримували величезні продажі, що покращувало їх фінансові показники до кінця року.

black friday

Чорна п'ятниця спочатку була суто американською подією, але з часом вона почала поширюватися по всьому світу. Зокрема, в Канаді, Великобританії, Бразилії, Австралії, Німеччині та Україні.

З розвитком електронної комерції з'явилася і "Кіберпонеділок" — день онлайн-розпродажів, який відбувається в перший понеділок після Чорної п'ятниці. Це дозволило компаніям продовжити період активних продажів ще на кілька днів і охопити більше покупців, які роблять покупки онлайн.

Маловідомі факти про Чорну Пʼятницю

  • вперше цей термін почали використовувати поліцейські у Філадельфії в 1960-х роках, коли говорили про хаос, що виникав через великий наплив покупців і трафік після Дня подяки. Це створювало важкі умови для патрулювання та охорони порядку.
  • у 1980-х роках термін "Чорна п'ятниця" отримав нове значення. Він став асоціюватися з тим, що саме цього дня багато магазинів переходили зі стану збитковості ("в червоній зоні") до прибутковості ("в чорній зоні").
  • деякі країни, як, наприклад, Франція, мають рухи, спрямовані проти Чорної п'ятниці, з огляду на екологічні та соціальні проблеми. Активісти закликають уникати зайвого споживання і надмірних витрат у цей день.
  • Пандемія COVID-19 у 2020 році змінила звичний вигляд Чорної п'ятниці. Через закриті магазини багато людей перейшли на онлайн-шопінг. В результаті, зростання онлайн-продажів у цей період побило всі попередні рекорди

Як підготуватись до Чорної Пʼятниці?

Аналіз минулорічних акцій і планування нових

Перш ніж розпочати підготовку, обов’язково проаналізуйте результати минулорічної Чорної п’ятниці (якщо у вас вже був такий досвід). Визначте, які кампанії були найбільш ефективними, який контент привертав найбільше уваги, які продукти користувалися найбільшим попитом.

Пропозиції на Чорну п'ятницю мають бути дуже привабливими, щоб виділитися серед сотень інших. Ось кілька варіантів типових акцій, які можуть зацікавити клієнтів:

  • Знижки на популярні товари. Люди обожнюють великі знижки на улюблені товари, тому варто виділити деякі «топові» продукти і зробити на них особливу пропозицію.
  • Обмежені у часі пропозиції. Акції, що тривають лише кілька годин або один день, стимулюють покупців діяти швидко.
  • Комплекти товарів. Створіть спеціальні набори товарів за зниженими цінами, щоб збільшити середній чек.
  • Безкоштовна доставка. Це класичний, але дієвий інструмент, який завжди працює.

E-mail розсилки

Сплануйте розсилки заздалегідь. Не варто обмежуватися одним днем. Чорна П’ятниця – це ціла серія акцій: передп'ятничні пропозиції, сама Чорна П'ятниця, «останній шанс», Кіберпонеділок, його завершальний етап. А ще можна бути креативним і зробити чорну пятницю раніше або пізніше офіційної дати.

Під час розсилок, сегментуйте базу та створіть персоналізовані пропозиції. Тут варто орієнтуватися на потреби різних категорій покупців.

Робота з сайтом та сторінками

Наповніть сторінки товарів та послуг відгуками та оцінками. Це значно підвищить довіру до пропозицій під час розпродажу. Більше того, не обмежуйтесь однією пропозицією – експериментуйте з різними підходами. Більшість користувачів здійснюють покупки зі смартфонів, тому адаптивність сайту під мобільні пристрої — обов’язкова умова.

Етапи рекламної кампанії для ефективної Чорної Пʼятниці

Ефективна рекламна кампанія для Чорної п'ятниці складається з декількох етапів, кожен із яких має бути ретельно спланований та реалізований

Етап 1: Аналіз

Тут дуже важливо проаналізувати ваші минулі акції та пропозиції, пригадати, що працювало найкраще, що найгірше і порівняти скільки було витрачено на рекламні офери до Чорної Пʼятниці. Не забувайте, що ваші конкуренти так само готуються до Black Friday як і ви, тож аналізуйте їхню роботу, спостерігайте, чи не починають вони вже натякати на акції. І звісно аналіз та сегментація вашої цільової аудиторії. Для різних вікових категорій та інтересів, у вас мають бути різні офери. Тому ретельно все проаналізуйте, запишіть, зробіть висновки і за допомогою креативу створіть яскраву рекламну кампанію до Чорної Пʼятниці (починайте думати про це вже :)

Етап 2: Підготовка та визначення "чорнопʼятничної" УТП

Пропозиція на Чорну п'ятницю повинна бути дійсно вигідною для покупців, щоб виділитися серед конкурентів:

  • оскільки чорна п'ятниця відома своїми значними знижками, тому зробіть акцент на найпопулярніші або сезонні товари.
  • запропонуйте обмежені у часі або кількості товари, щоб стимулювати почуття терміновості.
  • додайте безкоштовні подарунки або бонуси до покупок, щоб зробити пропозицію ще привабливішою.

Проте, якщо ви хочете дійсно створити унікальні пропозиції - вам варто мислити нестандартно та креативно. Тому пропонуємо вам приклади брендів, які підійшли до Чорної Пʼятниці з креативної сторони у свій час:

  • Patagonia вирішили використати Чорну п'ятницю для просування своїх цінностей. У 2011 році вони запустили кампанію “Don't Buy This Jacket” (Не купуйте цю куртку), закликаючи людей замислитись про необхідність надмірного споживання. Вони підкреслили важливість сталого споживання та захисту навколишнього середовища, що стало унікальним ходом на фоні загального божевілля знижок. Таким чином вони створили рекламну кампанію нагадавши про себе і водночас пішовши проти системи. Але продажі від цього не впали, а навпаки, люди, побачивши цінності бренду - почали любити його ще більше, а отже - купувати у нього.
чорна пятниця приклади
  • Cards Against Humanity - бренд настільних ігор, створив справжній маркетинговий шедевр у 2016 році. Вони оголосили про «розпродаж» без товарів — натомість запропонували своїм шанувальникам купити «нічого» за 5 доларів. Люди буквально платили за «порожнечу», і кампанія принесла компанії понад 71 000 доларів, які потім були розподілені між співробітниками. Ця унікальна акція привернула величезну увагу і стала прикладом креативного мислення.
чорна пятниця
  • Apple не є прихильником значних знижок, навіть на Чорну п’ятницю. Але вони запустили цікаву акцію — пропонували подарункові карти до 150 доларів на покупки техніки під час Чорної п’ятниці. Це вигідно як для покупців, так і для бренду, оскільки подарункові карти змушують людей повернутися за новими покупками, збільшуючи довгостроковий прибуток компанії.
apple розпродаж

Етап 3: використання UGC або відео, з не прямою рекламою

Сьогодні UGC заполонили ринок і створили нові правила для контенту. І було б не правильно не взяти їх до уваги на Чорну Пʼятницю. Отож:

  • беремо UGC
  • продумуємо разом з ним ідею, де він (вона) показуватимуть продукт або не називаючи його і не показуючи бренд, або зроблять огляд, без прямої реклами
  • запускаємо це відео на рекламу (можемо обрати ціль впізнаваність або трафік)
  • збираємо аудиторію, яка реагує з відео та сайтом для ремаркетингу
  • преходимо до етапу 4

Етап 4: створення рекламних оферів та ремаркетинг

На цьому етапі ми вже знаємо, на які продукти аудиторія зреагувала найкраще, де в них больові точки і на які знижки вони очікують найбільше. Тому цей етап - створення рекламних креативів та відео, які ми будемо показувати аудиторії (теплій), яка вже знає про нас (ремаркетинг)

Тригери, які ми можемо використати під час ремаркетингу до Чорної Пʼятниці:

  • таймер зворотнього відліку
  • рекламне відео з блогером (попередньо узгодивши)
  • 1+1= 3
  • кокретне число знижки (наприклад не -20%, а -500 грн. Так людям легше буде порахувати скільки вони економлять і є більша вірогідність, що через прозорість та простоту - вони куплять у вас, а не в конкурентна)
  • спеціальні пропозиції для тих, хто "в клубі" або має дисконтні картки бренду
  • привабливі акції для нових покупців. аби вони познайомились з брендом і стали лояльними покупцями

Це лише маленька частина прикладів того, як ви можете створювати свої рекламні офери до Чорної Пʼятниці, адже їх може бути набагато більше. Візьміть до уваги лише час: якщо ви почали підготовку та прогрів за місяць - це достатньо, аби продумати кожен етап і зробити вашу рекламну кампанію цікавою. Якщо ви почали це робити за два тижні - часу на роздуми та "квести" значно менше, тому зосередьтесь на перевірці роботи сайту, підготовленості соц мереж та скриптів для сейлс менеджерів.

Приклади рекламних кампаній до Чорної Пʼятниці

Glossier

Glossier, бренд косметики, орієнтований на молодь, підготував свою кампанію через соціальні мережі. Вони зробили знижку 20% на весь асортимент, але головна фішка полягала в тому, що вони заохочували своїх підписників активно ділитися враженнями від продуктів у соцмережах під час Чорної п’ятниці. Це стало своєрідним «сарафанним радіо», яке сприяло популяризації продуктів Glossier серед нових покупців.

чорна пятниця

REI

Бренд товарів для активного відпочинку REI вирішив піти проти основного тренду Чорної п’ятниці. Вони запустили кампанію #OptOutside, закликавши людей відмовитися від шопінгу і провести цей день на природі. Компанія навіть закрила всі свої магазини на Чорну п’ятницю та пообіцяла заплатити співробітникам за вихідний, щоб вони могли насолоджуватися природою. Цей екологічний та соціально свідомий крок отримав величезну підтримку і виділив бренд серед інших

приклади чорної пятниці

Intertop

Intertop, великий український рітейлер взуття та одягу, у 2021 році вирішив поєднати Чорну п’ятницю з елементами соціальної відповідальності. Вони запропонували клієнтам обмінювати старі речі на знижки, після чого старі товари передавали на благодійність. Такий підхід не лише стимулював продажі, а й підтримав важливі соціальні ініціативи.

чорна пятниці

Чорна п'ятниця — це чудова можливість для брендів не лише продати більше товарів, але й заявити про себе через унікальні пропозиції та креативні кампанії. Ключ до успішної Чорної п'ятниці — це не тільки розпродаж, але й креативний підхід до того, як ви взаємодієте з вашою аудиторією.

P.S. якщо ви догортали сюди - вітаємо! Ви отримали від нас знижку на публікацію статті у розмірі 50%

(знижка діє до 01.12.24. Пишіть нам кодове слово "BlackAnt50" і розширюйте впізнаваність про ваш бренд)

може зацікавити

Тік Ток останні оновлення

TikTok перетворився на величезну платформу, яка постійно впроваджує нові функції та можливості як для бізнесу, так і для творців контенту.

Топ-5 книг для діджитал маркетолога

Діджитал-маркетолог – це фахівець, який займається розробкою та впровадженням маркетингових стратегій та кампаній в інтернеті.

Чорна п’ятниця 2024: як не загубитись серед конкурентів і отримати максимум

Чорна П’ятниця – одна з найочікуваніших подій у світовій торгівлі, і щороку вона стає більш конкурентною. У 2024 році виділитися серед тисяч брендів не так вже й легко. Використання стандартних знижок недостатньо.