Назад
Журнал

Маркетингові та мерчандайзингові рішення для сучасної торгівлі

Процес розвитку торгівлі завжди був безперервний, а споживачі з часом почали очікувати зручності, персоналізації та безперешкодного шопінгу. Що є зрозуміло та логічно

Маркетинг
Маркетинг
Маркетингові та мерчандайзингові рішення для сучасної торгівлі
Редакція ANT Media

Редакція ANT Media

Дата
21/10/2024
Тривалість
3 хв

Мерчандайзинг у 2024-2025

Через глобальні зміни під впливом технологій, поведінки споживачів та інших тенденцій – найближчі роки мерчандайзинг зазнає видимих змін. Рітейлерам варто подумати про ці змін і зосередитись на використанні інновацій для створення інтерактивних і найбільш персоналізованих покупок. До прикладу:

  • Додати смарт-дисплеї з інтегрованими рекомендаціями на основі попередніх покупок або інтересів клієнтів.
  • Омніканальні стратегії стають вирішальними, адже споживачі все частіше поєднують онлайн і офлайн шопінг
  • Використання штучного інтелекту для персоналізації
  • Етичні та екологічні підходи. Наше суспільство з кожним днем стає все більш екологічно свідоме, споживачі звертають увагу на соціальні та екологічні аспекти, тому бізнесам потрібно активно інтегрувати принципи сталого розвитку у свої стратегії мерчандайзингу

Незалежно від того, чи це фізичні магазини, чи онлайн-платформи, будь які компанії повинні адаптувати свої маркетингові та мерчандайзингові стратегії до змін, аби залишатися конкурентоспроможними та задовольняти споживчий попит. 

мерчандайзинг

Ключові рішення для ефективної торгівлі у 2025

Персоналізація наше все

Аналітика даних стрімко розвивається, тому персоналізований маркетинг став наріжним каменем сучасної торгівлі. Сьогодні рітейлери можуть збирати детальні дані про споживачів, а тому на основі цього можна і потрібно: 

  • розробляти індивідуальні акції клієнтам на основі їхніх уподобань.
  • створювати рекомендації щодо пропозицій продуктів як онлайн, так і в магазині через інтерактивні екрани або додатки.
  • використовувати дані для створення сфокусованих кампаній у соціальних мережах та інших каналах. Це підвищує релевантність і залученість.

До прикладу, Amazon використовує персоналізовані рекомендації на основі попередніх покупок і переглядів товарів. Кожен клієнт бачить індивідуальний список товарів у розділі "Рекомендовані для вас", який формується на основі алгоритмів штучного інтелекту. 

Starbucks використовує мобільний додаток для персоналізації акцій та пропозицій. Залежно від частоти візитів клієнта, його улюблених напоїв або часу, коли він зазвичай купує каву, додаток пропонує індивідуальні знижки або спеціальні пропозиції.

мерчант

Багатоканальна інтеграція

Не секрет, що сьогодні клієнти поділяються на тих, хто любить офлайн шопінг (для когось це такий собі вид терапії), а для когось пріоритетним є онлайн (це зручно, швидко і не потрібно виходити з дому)

Проте часто ці люди міксують ці два види, тому бренди повинні створити омніканальну стратегію, яка інтегрує обидва світи. 

  • Синхронізація: до прикладу, ви можете дозволяти людям переглядати продукти онлайн і забирати їх у вашому фізичному магазині (також пишучи на сайті або в соц мережах про його наявність)
  • Телефоном ми користуємось 24 на 7. Тому більшість надає перевагу шопінгу через додатки. А там можна чудово створити різні персоналізовані пропозиції, цифрові бали лояльності, або додати віртуальний досвід покупок.

Радимо вам також інвестувати в надійну CRM-платформу та платформу електронної комерції. Це допоможе вам впорядкувати багатоканальні операції та забезпечити послідовний клієнтський досвід.

Візуальний мерчандайзинг і планування магазину

Візуальний мерчандайзинг був і залишається вирішальним у сучасній торгівлі. Планування магазину або викладка товару повинні створювати ефект занурення для покупців, стимулюючи продажі. Виграшні стратегії включають:

  • розміщення товарів підвищеного попиту або товарів, що купуються імпульсивно, біля кас.
  • використання сезонного або тематичного мерчандайзингу, щоб створити привабливі викладки, які відповідають поточним трендам або святам.
  • включення таких технологій, як сенсорні екрани або доповнена реальність (AR). Це дозволяє покупцям глибше взаємодіяти з продуктами.

Якщо ви зараз у пошуку надійного партнера, який буде з вами на кожному кроці відкриття вашого товарного бізнесу – радимо звернутись до sku marketing

Sku Marketing – це команда експертів, основними напрямками діяльності яких є надання сервісу по сумісному та виділеному мерчендайзингу.

8 років на ринку – партнери для такий компаній як LUKAS, ТРИ ВЕДМЕДІ, RED BULL, ЗОЛОТИЙ ВІК, KAMIS, ОБУХІВ, ЧУМАК, NORVEN, LIPTON, MONOBANK та інші.

Компанія бере на себе розміщення товарів, усю комунікацію, план просування та контроль виконання. Маючи чудову репутацію, вони щодня допомагають різним брендам досягати нових KPI у продажах. 

sku marketing

Динамічні моделі ціноутворення

Сучасна торгівля вимагає гнучких цінових стратегій, які реагують як на споживчий попит, так і на ринкові коливання. Динамічне ціноутворення - коригування цін у режимі реального часу на основі даних - допомагає ритейлерам залишатися конкурентоспроможними.

Тренд на екологічність у мерчандайзингу

Тренд на екологічність зростає всюди, у мерчандайзингу також. І вангуємо, у наступні роки він стане ще більш важливим, оскільки все більше споживачів та компаній звертають увагу на вплив на довкілля. 

Тому екологічний мерчандайзинг повинен полягати в інтеграції принципів сталого розвитку в усі аспекти організації продажів, починаючи з дизайну продукту і закінчуючи його презентацією на полицях.

  •  Використання пакувальних матеріалів, які швидко розкладаються в природному середовищі (папір, картон, біопластик).
  • Багаторазова упаковка: Бренди все частіше пропонують пакування, яке можна використовувати кілька разів або переробляти.
  • Використання вторинних матеріалів: Товари, вироблені з перероблених матеріалів, користуються все більшою популярністю серед споживачів.
  • Мінімалістичний дизайн: Уникається використання зайвих елементів оформлення, що сприяє економії матеріалів і зменшенню відходів після сезонних змін оформлення.
  • Еко-стакани і посуд: У магазинах, де продається їжа або напої, одноразові стаканчики та посуд роблять із матеріалів, що піддаються переробці або біорозкладанню.

До прикладу, всім нам відомий бренд McDonald's не завжди асоціювався з екологічністю, проте компанія все більше почала турбуватись про навколишнє середовище і McDonald's активно працює над зменшенням свого вуглецевого сліду. В рамках глобальної ініціативи компанія оголосила про плани до 2030 року скоротити викиди вуглецю на 36% у своїй ланцюговій системі постачань. Це включає енергоефективні рішення в ресторанах, перехід на відновлювані джерела енергії та більш ефективну логістику.

еко маркетинг

А до 2025 року компанія поставила за мету використовувати тільки ті пакувальні матеріали, які підлягають переробці або біорозкладу. 

Тож, як ми можемо прослідкувати, успіх сучасної торгівлі залежить від інноваційних маркетингових та мерчандайзингових рішень, адаптованих до сучасних споживачів, які орієнтуються на цифрові технології та досвід.

Сучасна торгівля - це не просто продаж товарів, це створення цінності, зручності та незабутнього досвіду покупок.

може зацікавити

Інстаграм: останні оновлення та тренди 2024

Тримаємо руку на пульсі і на черзі порція новин та оновлень від Інстаграм

Пошукова оптимізація сайту: як Imaris допомагає бізнесам залучати клієнтів

У сучасному цифровому світі пошукова оптимізація сайту є необхідною умовою для розвитку будь-якого бізнесу.

Професії, які стануть неактуальними через 10 років

На мою думку, ринок праці стоїть на порозі масштабних змін, які будуть спричинені розвитком технологій, автоматизації та глобалізацією.